onsdag 27. juli 2016

Underkjole - 1901

Underkjole - 1901

Som jeg nevnte i en tidligere blogpost, så driver jeg å lærer meg å tegne mønster fra mål. Jeg arbeider også med å lære å bruke sybeskrivelser fra tiden jeg syr ifra, dertil hvordan de skalerte opp mønstre og brukte disse.

Jeg har hatt en del bøker lignende om temaet, men jeg har kun brukt de som inspirasjon, da jeg ikke har helt klart å sette meg inn i systemet som ble brukt. Nå hadde jeg bestemt meg. Jeg skulle lage noe direkte fra denne boken.

Siden jeg nå trenger en hel garderobe fra 1899 så fant jeg ut at det beste ville være å starte med det første plagget inntil huden - underkjolen / chemisen. Under er bildet av chemisen jeg tenkte jeg skulle lage.


Systemet bruker linjaler eller hvilken størrelse du er og du skalerer opp og tegner ett punkter i boken. Det fungerer til et visst nivå, men etterhvert vil proposjonene bli gale. (Selv om man har enorme pupper betyr ikke det at man har enorme skuldre...)
Jeg fikk tegnet opp mønsteret og lagde en prøve i stygt gammel stoff som jeg hadde liggende. Den passet fint, så da turte jeg å gå over til det ordentlige stoffet mitt. En veldig myk og tynn bomull. Når jeg begynte å sy tenkte jeg at bomull er bomull, det er det så definitivt ikke. Det finnes mengder av måter å veve bomullstrådene på og også kvaliteter og bruksområder.

Forstykket

Som du kan se på det øverste bildet er forstykket, den øverste biten som underkjolen rynkes på, var ganske heftig dekorert. Ut fra hva jeg kunne se på bildet var det både satt inn blonde, brodert og sydd pintucks. Så off I went.

Jeg brukte en del tid på å plassere blonden og slikt på mønsteret for å beregne hvor broderiet skulle ligge hen.

... det var først etterpå jeg kom på at der blonden skulle settes inn, så skulle uansett stoffet klippes opp. Finberegning akkurat her var ikke nødvendig. 




Jeg laget et broderi på datamaskinen og overførte til symaskinen. Dette broderiet skulle kun være i hvitt. 



Etter at broderiet var ferdig, klippet jeg opp stoffet og sydde inn blonden, en såkalt broderie anglaise, tynn og med små huller. Kantene fra blonden omsluttet kantene inn mot broderiet, slik at det ikke ble noen råkanter på forstykket.
     


Etter at jeg hadde satt inn de tre blondene sydde jeg så fast mer av bomulsstoffet. Her skulle jeg ha små pintucks. Pintucks er en slags forhøyning av stoffet ved at man syr med en slags dobbelnål, en tvillingnål, som trekker stoffet mot hverandre. Det var en veldig vanlig dekorasjonsteknikk på denne tiden. (Og egentlig ganske morsom)

Etter at jeg hadde fått inn alle detaljene jeg ønsket på forstykket var det på tide å feste forstykket til resten av kjolefronten. Jeg sydde tre lange rynketråder og trakk dette sammen til størrelsen av forstykket. Et tips jeg har lært meg her er å bruke en nål for å markere midten av stoffet. Ellers er det ganske lett at man får skjev samling (at stoffet blir veldig samlet på ene siden og ikke på den andre)


 









Etter at det var rynket og nederste kant på forstykket og kjolefronten var sydd sammen sydde jeg sidene. Så brukte jeg samme teknikk for å skjule råkantene som jeg har nevnt en del ganger tidligere. Klippe vekk mye av den ene råkanten men la den andre være lang. Så bruker jeg den lange råkanten til å dekke over og gå rundt den andre. Når jeg syr den da ned blir råkanten helt omsluttet og det blir ikke tråder som kan rakne.


Samme prosedyre ble gjort på bakstykket og bakdelen av kjolen

 

Så var det på tide å sy sammen delene. Det jeg har brukt her, kalles en fransk søm. Det er en veldig praktisk søm å bruke, det blir pent og går ganske fort.

Først sy stoffbitene sammen vrange mot vrange, sømmen kommer da på rettsiden.Klipp sømmonnet smalt. Vreng stoffet så vrangsidene er ut. stryk sømmen. Sy så en ny søm slik at denne omslutter den andre sømmen. Her finner du en veldig fin tegning som forklarer dette enkelt; http://sewsweetness.com/2011/09/french-seams.html

Dette gjorde jeg på skuldersømmene og begge sidesømmene. 




Nå var det blonder! Disse blondene var faktisk fra nille. De var vel ment til bruk på en form for bordekorasjon og sydd fast på et gyselig syntetisk stoff. Jeg rev de av det syntetiske stoffet og satt igjen med en ganske så søt liten blonde.

Blonden sydde jeg fast ved å sy den rette mot rette og helt på nedrekanten av blonden. Når jeg hadde sydd hele blonden rundt kunne jeg vippe den opp og sy den fast slik at den omsluttet råkanten av stoffet. 
Nederst skulle kjolen legges opp, her gjorde jeg det veldig enkelt ved å presse opp nederkanten to ganger for så å sy rundt. 


Det siste jeg gjorde var å lage pintucks nederst på kjolen. Jeg trodde egentlig jeg var ferdig, men oppdaget at det manglet noe i forhold til bildet. Pintucks. Mange. 

Så jeg sydde.. og sydde... og sydde...

Så ble jeg rimelig lei. Men fant ut at jeg skulle ha en rekke til med 6 tucks til...

Og 6 til...
Et lurt tips når du skal sy noe som skal være jevnt fra kanten er å finne et punkt på symaskinen som nederste kanten kan ligge mot. Mange maskiner har linjal her. Bruk den. Det er umulig å få det jevnt ved å se på foten på maskinen som beveger seg opp og ned. Jeg burde ha presset kanten før jeg tok det siste bildet, men det gadd jeg altså ikke akkurat nå. 


Den ferdige underkjolen

Disse bildene ble tatt før jeg kom på at jeg manglet pintucks nederst. 



Alt i alt ble jeg egentlig veldig fornøyd med denne kjolen. Det er vel egentlig første gang jeg har brukt kombinasjonen av innsetting av blonde, pintucks og broderi slik som jeg gjorde her. Men det blir absolutt ikke siste.

(Noen kunne påpeke det kreative kaos som råder på gulvet rundt bildene, men la oss bare si at det er for å gi den autentiske følelsen eller no' sånt)

Neste prosjekt. Mammelukker. 1900 style!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar